Un traseu magnific - Marathon du Mont Blanc

Un alt maraton, o noua experienta. Poze aici
In fiecare an la sfarsitul lunii iunie se da startul la "Marathon du Mont Blanc".
Cu ocazia acestui eveniment vin in Chamonix peste 3500 de turisti si nu te simti sufocat ca in statiunile de la noi din tara.
Concursul este o sarbatoare pentru munte, pentru sport si natura, un weekend dedicat acestui eveniment, sambata este ziua cursei de 23 de km, cross 10km si minicross pentru copii si duminica marea zi a marathonului, 42 de km cu 2511m diferenta de nivel pozitiva si 1490m diferenta de nivel negativa.
Anul acesta am fost in gasca mare; 13 reprezentanti: Silvia, Cornelia, Mihai, Adi, Dan si Sorin la marathon, Madalina, Vasi, Cristi si Ovidiu la semimarathon, Natalie la 10km, Valeria si Francisca la minicross.
Joi ajungem in Les Houches, un orasel de munte la 5km de Chamonix unde am inchiriat cabana L'Avant Poste, la 2 kilometrii de centru orasului. Din fata cabanei noastre pleaca marcaj spre Bellevue - Nid d'Aigle - Refuge du Gouter - vf. Mont Blanc. Privelistea catre Mont Blanc este superba, se vede ghetarul si varful Dome du Gouter.
Vineri mergem si ne ridicam numerele de concurs de la Centrul Sportiv, intram in atmosfera maratonului. Totul este foarte bine organizat, primim numarul de concurs, pliante cu informatiile necesare si un tricou tehnic Salomon.
Pierdem vremea in Chamonix si suntem uimiti de forfota si diversitatea orasului, alpinisti echipati de iarna pentru a merge pe cele mai inalte varfuri sau pregatiti sa catare peretii din jur, auzi zgomotul echipamentului de alpinism prins de hamul de catarat, biciclisti, excursionisti veniti pentru treking dar si turisti veniti doar in plimbare pentru renumele orasului si... noi, alergatorii, il recunosti pe cel ce va participa la maraton, fie are un tricou inscriptionat cu un concurs la care a mai participat fie are si el in spate sacul primit de la organizatori.
Vremea pare incerta apar emotii, ploua nu ploua, cat de frig va fi la concurs, cu ce sa ma imbrac? se recomanda echipament obligatoriu in caz de vreme rea: manusi, caciula, foita de ploaie.
Sambata este ziua crosului, concurs cu traditie deja la a 31 editie.
Esti uimit ca acum 30 de ani aici exista acest gen de competitie iar la noi in tara abia incepe sa capete amploare prin aparitia mai multor concursuri de acest gen. Maraton Piatra Craiului este cel mai renumit concurs in acestan, in 3 Octombrie va fi editia a-4-a, start din Orasul Zarnesti.
Pentru Cross startul este programat la 8:30, ajungem la timp pentru a lasa sacul cu echipamentul ce iti este necesar la finish. Concursul are startul in Chamonix iar finishul dupa 23 de km la Planpraz (2050m), deasupra orasului, priveliste extraordinara catre Mont Blanc. Crosul nu pare deloc usor, sunt 23 de km mai mult in urcare, progresiv pe valea Chamonix pana in Argentier trecand prin cateva catune animate de sustinatori, apoi se urca catinel catre cabana La Flegere, de aici inca 5 km, ultimii 2km o urcare pronuntata pana la Finish. Traseul este acelasi cu cel pentru marathon daor ca in plus la marathon se face o bucla intre Montroc, Vallorcine, Aiguillette du Posettes(2201m).
Vasi nu pare sa aiba emotii, se da startul, "Bon courage"!
La ora 9:00 se da startul la cursa de 10km, Nata e printre alergatori, o incurajam, e printre cei din urma dar se bucura enorm pentru prima participare la un asemenea concurs. Castigatorul cursei de 10km a fost un baiat din Norvegia, Eirik Gramstad, un timp excelent 38:40 min.
Nata a terminat cursa 1:19min, pe locul 56.
Se pregatesc copiii, sunt 3 curse dedicate lor, acestea in functie de varsta: 3km, 2km si 800m pentru cei mai mici. Valeria si Francisca sunt la 800m, va fi si prima cursa din seria celor 3. Se pregatesc de start, credeam sa fie mai putini dar nu este deloc asa, 125 de participanti la cest minicros, si ei au cip pentru cronometraj. Li se explica ce marcaj trebuie sa urmareasca, apoi, trois, deux, un, Partir! Nu este greu dar cei mai mici au avut emotii mari, toti ii incurajaza, termina si fetitele, primesc medalii, sunt incantate la final. 3 medalii pana in acest moment in echipa EcoMan :-)
Vasi termina in 3h27min, i-a placut foarte mult concursul si i s-a parut destul de grea urcarea de la final, ma gandesc ca maine si noi vom termina parcurgand aceiasi utimi km ca si la cross, usor sigur nu va fi.
Vasi bucurat de incurajarile primite, incredibil de multi oameni veniti pe traseu sa ii incurajeze pe participanti.
Duminica e ziua cea mai lunga, startul se da la 7 dimineata, am plecat foarte devrem de la cabana noastra, in jur de ora 6 suntem in piata din centrul Chamonixului, Place du Triangle de L'Amitie.
O dimineata superba, prima in care muntele se vede clar, se pare ca va fi o zi calduroasa, suntem norocosi, o zi cum doar maratonistilor se arata :-) zice Sis.
Ne pierdem printre cei 1500 de participanti si intram in jocul de dinaintea startului, cata bucurie, cate emotii si cata pasiune!
Ai vazut profilul traseului, 2 urcari mai lungi, prima de la km 18, cea de-a 2-a la km 31 si bineinteles finalul in urcare, realitatea este doar ceea ce simti tu in timpul concursul si iti va ramane entuziasmul de a te antrena mai mult si a merge la urmatorul maraton.
Primul kilometru este pe strazile din Chamonix, cei din fata au plecat foarte repede, ciudat se aud atatia pasi in jurul tau.
Urcam pe valea Chamonix spre Argentier, in primii 18 kilometrii sunt cateva urcari scurte car te solicita putin mai ales daca vrei sa ti un ritm cat mai rapid. Se merge spre Montroc, padure, cateva drumuri forestiere, orasele de munte animate de cei veniti in numar foarte mare sa ne incurajeze. Dupa primii 10 km este un punct de alimentare doar cu bautura, apa si bauturi isotonice.
La Vallorcine, km 18 este primul punct de alimenatre si cu mancare. De aici urmeaza cea mai lunga urcare a acestei zile pana pe varful Aiguillette du Posetes, 6km si 940m diferenta de nivel, efortul este rasplatit cu o priveliste magnifica catre Mont Blanc si Aiguille Vert.
Coboram nu foarte abrupt spre Tre Le Champ pe o muchie inierbata apoi pe o poteca in serpentine, incepe sa se simta caldura, in spate si in fata am cam aceiasi concurenti, ii aud pe cei ce ne incurajeaza allez les fille allez Corneli, allez Philip, allez Silvia, dar de departe cea mai inaltatoare incurajare ramane "Bon Courage"!
Nu mai avem asa de mult, se urca spre cabana La Flegere, desi urcarea e mai blanda si putin mai scurta, oboseala face sa para mult mai grea, bine ca suntem in padure si soarele nu este chiar asa puternic. Trecem cateva poduri, iesim din padure, se vede Mont Blancul in stanga noastra, e incredibila privelistea, ajungem la cabana La Flegere, apoi, putina coborare, poteca pe curba de nivel spre Planpraz 2050m unde va fi finishul. Este marcat punctul de unde mai sunt 2 km, doar urcare de aici, imi pare tot mai greu si mult mai lung dar se aude galagia de la finish...
si sus te simti ca cei mai mari ciclisti pentru ca
termini trecand printr-un culoare de oameni ce aclama, bravo, se fini!
Clasament final:
Adi - 4h28min
Sorin 5h18min
Mihai 5h21min
Dan 6h56min
Cornelia 6h58min
Silvia 7h51
Photos site organizatori aici



Urmatorul concurs: marathon 7500
Echipa de fete, va fi primul concurs in aceasta forma.
aici 42 km, 2500m dif de nivel aprox 7h; 96km cu 8000m diferenta de nivel in cate ore???













Marathon du Mont Blanc - 2009 film


pentru a vedea imagini din timpul concursului vezi link: